Novinky: Pridal som novú sekciu na webe - Turistika
Sitepoint logo

Jednoduchá nabíjačka Li-ion/Li-pol akumulátorov

Arduino projekty sú často napájané z akumulátorov, kvôli ľahkej dostupnosti a širokému výberu kapacít sú to najčastejšie Li-ion/Li-pol akumulátory. Preto sa nám určite hodí univerzálna nabíjačka. Prinášam teda jednoduché zapojenie s obvodom Microchip MC73831 v puzdre SOT23-5 (5 kusov za 1.50€) a Mikro-USB konektorom (10 kusov za 0.80€).liion-chg-schmcp73831sot235Li-ion akumulátory majú deklarované napätie 3.7V, pričom čerstvo nabité majú ~4.2V, na obrázku nižšie uvidíte charakteristiku priebehu napätia pri vybíjaní.liion-dischNabíjanie začína konštantným napätím 4.2V, postupne klesá nabíjací prúd a pri dosiahnutí plného nabitia príde k odpojeniu akumulátoru. Nabíjací prúd sa dá nastaviť rezistorom až do výšky 500mA.liion1000Použil som odporučené zapojenie a prikladám aj Eagle návrh DPS (na stiahnutie).liion-chg-eagle liion-chg-eagle2Počas nabíjania svieti LED a pri ukončení zhasne, dosť jednoduché 🙂 DPS som vyrobil metódou toner transferu, nansiesol som injekčnou ihlou spájkovaciu pastu, natavil teplovzdušnou stanicou, zvyšok mikropájkou. Konektor je tak trochu výzvou, len mikropájkou by to nešlo. Nič vám ale nebráni postaviť to z klasických vývodových rezistorov a iného konektoru, len ten riadiaci obvod sa v DIP puzdre nevyrába.DSCF9659

Nabudúce si ukážeme ako využiť tieto Li-ion/Li-pol akumulátory pre napájanie našich projektov – step-up konvertor (pre 5V napájanie), LDO (pre 3.3V napájanie) a meraní zostávajúcej kapacity (DS2780 fuel gauge).

Komentáre (3)

  1. Pingback: Napájanie projektov pomocou akumulátorov + meranie zostávajúcej kapacity | blog.sitepoint.sk

  2. Roman

    Pěkné stránky. Jen tak dále.
    Akorát jsem si všimnul, že máte dost odkazů špatných. Některé ukazují na neexistující stránky a některé jsou špatně zadané a míchají odkaz na váš web a na odkazovaný (odkazy na ebay). Chybu podle mne dělá váš redakční systém. Mělo by stačit vždy zadávat celý odkaz včetně http.

  3. tomXX (Autor článku)

    Ďakujem, linky som opravil (aspoň v tomto článku).

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *