Novinky: Pridal som novú sekciu na webe - Turistika
Sitepoint logo

Aby ťa šľak trafil, čínsky ethernet modul Wiznet5500!

Prerábal som moje domáce akožeinteligenté monitorovacie centrum (meteo dáta, teploty v interiéri, odber elektriny…), ktoré už roky beží na Arduino UNO – chcel som ho trochu upratať (kabeláž, zmenšenie dosky), presunúť na iné miesto ( I2C BME280 barometer/teplomer/vlhkomer cez stenu na fasádu).

To čo roky fungovalo s uptime niekoľko mesiacov, začalo nevídane blbnúť s novým ethernet modulom W5500 – ako inak, od súdruha Aliho z Číny. Menší, lepší, lacnejší… Na doske som použil debug LEDku aby mi blikala každú sekundu ako tzv. heartbeat. MCU teda bežalo, ale zariadenie prestalo odpovedať na HTTP requesty, ako aj ICMP echo (ping). Reset cez tlačítko to vyriešil, ale nie na dlho. Vylučovacou metódou som potvrdil, že ethernet kábel nie je problém, lebo rovnako to blblo aj s wireless bridge-om (openwrt router) a kvalitným 50cm patch káblom. Druhý pokus bolo napájanie z powerbanku – čo slávilo úspech, takže zrejme nejaké rušenie zo siete. Skúsil som teda nahradiť 5V spínaný zdroj (nabíjačka na mobil s micro-USB konektorom) za klasický transformátorový zdroj s lineárnym stabilizátorom. Výsledok ale rovnaký, zariadenie prestalo komunikovať po úplnej náhodnej dobe, medzi 5 minút a pár hodín. Skúsil som to teda zapojiť na inú zásuvku, na inej fáze. Výsledok rovnaký…

Staré, ale funkčné

No nič, začal som blúdiť po nete a rozmýšľať čo to znamená. Po dlhom skúšaní rôznych keywords som našiel tému veľmi podobnú mojej – W5500 Down/Lose Connection after some hours/days a to bola trefa do čierneho. Modul mal dotyčný síce trochu iný, ale HW design dovrzaný rovnako. Nevhodne rozmiestnené komponenty a z toho vyplynula obrovská náchylnosť na ESD/EMI – elektromagnetické rušenie. V inej téme som zase našiel tip, ako reinicializovať W5500 po reštarte – a to veľmi jednoducho:

Hodil som to do funkcie ktorá sa volá každých 30 sekúnd na meranie údajov zo snímačov. Je to žiaľ iba workaround a nie fix, ale zatiaľ musí stačiť.

Nové, ale zblbnuté

Ešte to zatvoriť do krabičky a hádam s tým bude pokoj…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *