Novinky: Pridal som novú sekciu na webe - Turistika
Sitepoint logo

Ako som výhodne kúpil nefunkčný NAS Synology DS214+

Ak kupujete cez pol republiky niečo podozrivo lacné (NAS Synology DS214+ bez adaptéra za 90€), tak je to za a) ukradnuté, alebo za b) nefunkčné. c) „kúpa roka“ – to sa stáva len občas. V mojom prípade to bolo b) – nefunkčné.

Po prvotnom sklamaní som začal dumať čo s tým, lebo modrá LED síce svietila, ale žiadne pípanie ani blikanie sa nedialo. Vďaka Google som objavil vyvedené piny na sériovú konzolu, pripojil som sa cez USB/UART a odskúšal pozíciu RX a TX – GND bolo jasné. Po zapojení do elektriny to na mňa vybaflo U-boot a na konci snaženia bolo:

Z toho už aj menej bystrému došlo, že je porušený obraz ramdisku a treba tam dostať nový. Veľa ARM-based procesorov má napevno naprogramovaný nejaký recovery bootloader, ako aj dávnejšie spomínaný M806 Miracast adaptér RK2928. Plus modely Synology majú x86 procesor, takže tu HW bootloader na recovery nie je. Bootloader je vo flash pamäti na doske – ten bol našťastie funkčný, ale ramdisk nie. Zrejme pozostatok resetu alebo výpadku prúdu počas aktualizácie DSM. Tu stačilo stlačiť klávesu (Press Ctrl+C to abort autoboot in 1 second) predtým ako sa vôbec nahral kernel a potom nastaviť lokálnu IP NASka, IP TFTP servra (moje PC), pripraviť súbory a uploadnúť. Kernel a ramdisk sa dajú vyextrahovať z firmware súboru (pat file). Skrátim trochu moje trápenie – stále sa mi nedarilo, lebo som nahrával iba ramdisk a ten si samozrejme nerozumel s existujúcim kernelom. Takže keď mi to konečne došlo, nahral som rovnakú verziu kernel (zImage) aj ramdisk (rd.bin) a voilá, celé sa to pekne rozbehlo a potom už len pekne online cez Synology DSM konzolu urobiť plný update, aby sa všetko nahralo tam kam treba.

Bootlog ani nejaké screenshoty nemám, a nepôjdem to teraz kvôli článku zase bricknúť 🙂 Ak budú otázky, smelo do diskusie!

Aktuálne sa v NASku točia 2x 4TB Seagate NAS disky – neskôr napíšem čo všetko to dokáže!

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *