Novinky: Pridal som novú sekciu na webe - Turistika
Sitepoint logo

Čo ste možno nevedeli – linkovanie knižníc v Arduino GUI (C/C++)

Dnes zase len krátka poznámka, pre C++ borcov nič nové, pre mňa užitočné zistenie a pre ďalších možno ušetrené nervy. Štandard jazyka C to popisuje presne, ale kto by to vopred študoval? Knižnice používame všetci, videli sme ich „includované“ v milióne príkladov. Možno ste si ale všimli, že občas je použitá syntax:

a inokedy:

Rozdiel je teda v použití lomených zátvoriek alebo úvodzoviek. Ako to celé je, som zistil pri trápení sa s ESP8266, kde sa spomínala upravená verzia SoftwareSerial knižnice. V jednom projekte som potreboval komunikovať ATTINY85 s ESP8266, na oboch cez SoftwareSerial knižnicu (lebo ATTINY HW UART nemá a HW UART ESP8266 som používal na debugovacie správy). Ale bol som jeleň z toho, ako použiť upravenú knižnicu pre ESP8266…

Celé kúzlo je v použití úvodzoviek v include a nahratí upravenej knižnice priamo do adresára so sketchom (programom). Ak použijeme v syntaxi úvodzovky, kompiler použije knižnicu z adresára kde je hlavný zdroják, ak použijeme lomené zátvorky, použije sa knižnica z adresára s knižnicami (\arduino\libraries alebo c:\Users\username\Documents\Arduino\libraries).

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *